Interaktív Programok

Vissza a főoldalra

Utazás kis dízelmozdonyon

A Park területén lévő egyik vágányon nosztalgia dízelmozdony – kiemelt rendezvénynapokon gőzmozdony – vezetőállásán utazhatnak a jelentkezők. A 800 méter hosszú pályán megtett út után „Tiszteletbeli mozdonyvezető” oklevelet kapnak. Javasoljuk, látogatása előtt érdeklődjön, melyik mozdonyon lesz utazási lehetőség!

A mozdonyon utazás ára: 1200 Ft/mozdony (maximum 4 fő), melyet a főépület büféjében válthatnak meg.

Csak hétvégén vehető igénybe!

Kézi hajtányozás

A parkban a hajtányok szabadtéri kiállítása mellett lehetőség van e régi, emberi erővel működő járművek kipróbálására. A mintegy 400 méteres pályán próbára tehetik képességeiket a kézi erővel működtetett járművekkel.

Nagyobb létszámú csoportok esetén hajtányverseny is rendezhető.

A hajtányozás kipróbálásához jegyet válthatnak a főépület büféjében 800 Ft/hajtány áron (egy hajtányra maximum 8 fő ülhet).

Lóvasút

Kiemelt rendezvénynapokon a programok között különleges helyet foglal el a kuriózumnak számító lóvasúti kocsi, ismertebb néven „omnibusz”. 

A korhű módon megépített emeletes kocsi megvilágítására petróleumlámpákat használtak, a hangjelzést a kocsis által kezelt kolomp vagy kürt biztosította.

Az első lóvasutat 1866. augusztus 1-én adták át Pesten, mely két évtizeden keresztül a főváros meghatározó közlekedési eszköze volt. 1870 végére a kiépített lóvasúti hálózat elérte a 47,4 km-t, melyen 158 kocsi 495 lóval közlekedett, 15 km/h engedélyezett sebességgel.

Kizárólag kiemelt rendezvényeken üzemel 400 Ft/fő jegyáron. A lóvasútra jegyet a főépület Büféjében válthatnak.

Kerti Vasút

A kisvasút 2006 augusztusa óta működik itt a park területén. Pályája 870 méter hosszan kanyarog. 

A kerti vasút mindenben próbálja hűen modellezni a valódi vasút működését, ezért a kereszteződésekben a miniatűr fénysorompók automatikusan pirosra váltva jelzik a vonat érkezését. A Nemzetközi Modellvasúti Szabályoknak minden szempontból megfelelő biztonsággal épült pályában elektronikus csomópontok szabályozzák a két, egyszerre közlekedő vonat haladását, elkerülve ezzel az összeütközést.

A kocsikon lábtartó és fogantyú nyújt kényelmes és biztonságos utazást a 3-tól 14 éves korig használó gyermekeknek, akiknek azért néhány fontos szabályt be kell tartaniuk utazás alatt, például nem szállhatnak le a kiskocsiról menet közben, vagy a gyalogosoknak a fénysorompó piros jelzésekor meg kell várniuk a vonat elhaladását és csak ezután mehetnek keresztül a vasúti átjárón.

A Kerti Vasút menetdíja 600 Ft/fő, melyet a park bejáratánál, a pénztárban vásárolhatnak meg.

Utazás nagy dízelmozdonyon

A Park területén az egyik vágányon nagy dízelmozdony vezetőállásán utazhatnak a jelentkezők. A program csak kiemelt rendezvénynapokon üzemel, információkért figyelje weboldalunkat!

Csajka sínautó

Az IVG 902 pályaszámú igazgatósági személy-vágánygépkocsi eredeti feladata a  pályafelügyeletet ellátó szakszemélyzet szállítása volt a budapesti vasútigazgatóság területén.

A vágánygépkocsit – közkeletű nevén: sínautót – a MÁV Építőgépjavító Üzeme egy szovjet gyártmányú, Csajka típusú luxus személygépkocsi felhasználásával építette 1973-ban.

A járművet 1991-es selejtezéséig a magasabb beosztású pályafelügyeletet végző MÁV vezetők használták.

2000-ben a MÁVGÉP Kft. üzemképes állapotra állította helyre.

Műszaki adatok:

Hossz: 5760 mm
Tengelytávolság: 3470 mm
Tömeg: 3 tonna
Maximális sebesség: 60km/óra

A Csajka sínautó csak időszakosan üzemel.

A járművön utazás ára: 400 Ft/fő, melyre jegyet a főépület büféjében válthatnak meg.

Figyelem! A Csajka sínautón utazás csak kiemelt rendezvénynapokon vehető igénybe!

Fordító-korongozás

A fordítókorong eredetileg a mozdonyokat egyik vágányról a másikra történő mozgatásában, illetve átforgatásában nyújtott segítséget.

A mozdony feljárt a fordítókorong hídjára, ott befordították a kívánt vágányra, utána haladt tovább. A Parkban a fordítókorong hídján kipróbálható ez a ma is működő szerkezet. Az „utazás” során a gőzmozdonyok történelmével ismerkedhetünk meg a születésük sorrendjében kiállított mozdonymatuzsálemek segítségével. A kiállított legöregebb gőzmozdony 1884-ben készült.

A fordító-korongozás díjmentesen vehető igénybe és minden egész órakor indul.

Vasútmodell-vezetés

A bordó postakocsiban és a Vasútmodell házban modellmozdonyt vezethetnek azok az apróságok is, akik az eredeti mozdonyoktól még megijednek, de a mozdonyvezetés élményéről nem akarnak lemaradni. A vasútmodell-kiállítás helyszínéül szolgáló postakocsit egyedi elképzelés és tervezés alapján alakították át. A kocsiba telepített óriási terepasztal az egykori vasúti világról kíván a látogató számára a maga sajátos eszközeivel egy kis ízelítőt nyújtani. Vezethető itt a Pest gőzmozdony, a fogaskerekű vasút, a Várhegyre vezető sikló, a „millenniumi földalatti” és természetesen gőzmozdonyok modelljei.

A vasútmodell-vezetés ára: 300Ft/fő/5 perc, amelyre jegyet a program helyszínén válthatnak.

A Vasútmodell Ház nyitvatartása:

Szerdán és pénteken: 10:00 – 16:00-ig

Szombaton és vasárnap: 10:00- 17:00-ig

Ebédszünet: 13:00 – 13:30-ig

Kedden és csütörtökön a Vasútmodell Ház ZÁRVA!

Motoros Hajtányozás

Próbálja ki az idén felújított Pályamesteri vágánygépkocsit, vagyis a PVG-t! A jármű eredeti Pannónia-motorkerékpár motorblokkal üzemel! A program csak kiemelt rendezvénynapokon üzemel, információkért figyelje weboldalunkat!

Utazás gőzmozdonyon

A Park területén az egyik vágányon gőzmozdony vezetőállásán utazhatnak a jelentkezők. A program csak kiemelt rendezvénynapokon üzemel, információkért figyelje weboldalunkat!

Figyelem!


A Vasúttörténeti Parkban történő közlekedés – a vasúti üzemmódból adódóan – fokozott figyelmet igényel látogatóinktól, ezért a balesetek elkerülése érdekében felhívjuk figyelmüket, hogy a parkban a vasúti közlekedés szabályai érvényesek.

6 év alatti gyermek csak felnőtt kíséretében veheti igénybe az interaktív programokat!

A sínek mellett óvatosan közlekedjenek, a 14 év alatti gyermekeket felügyelet nélkül ne hagyják. A mozdonyok külsejét rendszeresen olajjal kezeljük, ezért kérjük, ne másszanak fel rájuk, és a gyermekeket se engedjék fel.

A fordítókorongok aknái 1,5 m mélyek. Kérjük, hogy a kisgyermekeket ne engedjék közel az aknák széléhez, a vaslánccal elzárt területre ne lépjenek.

A kerti vasút sínpárjára lépni tilos és életveszélyes! Kérjük, a gyermekekkel csak a lámpás vasúti átkelőhelyen közlekedjenek!