SB / DV ABAÜ 630

I-II. osztályú személykocsi

Gyártó: Ganz & Cie, Budapest, 1903
Legnagyobb sebesség: 120 km/h
Teljes tömeg: 37 t
Ülőhelyek száma: 18+21
Forgócsaptávolság: 12900 mm
Teljes hossz: 19000 mm

A DSA magyar hálózatának 1932-ben történő állami kezelésbe vételekor a MÁV a 10 darab favázas, négy tengelyes, fülkés, 1-2 osztályú kocsit ABa  sorozatjellel vette állagba. A MÁV közép európai típusú forgóvázzal rendelkező kocsikat  favázas kivitelben felújította, majd a főjavított kocsik 120 km/h engedélyezett sebességgel a nemzetközi forgalomban közlekedtek.

Az 1950-es évek második felében az engedélyezett maximális sebességet 100 km/h-ra csökkentették és a kocsikat belföldi távolsági forgalomban közlekedtették.

Az ABaü sorozatjelű,  négytengelyes, 1-2. osztályú,  fülkés, személykocsit az 1900-ban készült tervek alapján 1903-ban készítette a Ganz gyár a  millenniumi évek vasúti kocsi építési gyakorlatának megfelelő kivitelben.  A Déli Vasút megrendelésére épült kocsi laternás tetővel és magasított fékbódéval  jól képviseli a kor kocsi építési jellegzetességeit.

A nemzetközi forgalomban, majd később a  belföldi távolsági forgalomban közlekedő

kocsit a többi favázas kocsival együtt kivonták a forgalomból, majd selejtezték 1968-ban. A több tároló helyet megjárt kocsi 1986-ban került a Dunakeszi MÁV JJ. Üzembe, majd 1992-ben a Szombathelyi Vasjármű Kft-be. A kocsit vasvázas kivitelben felújították a Millenniumi Kormánybiztosi Hivatal jelentős mértékű anyagi támogatásával.

Az un. millenniumi kocsi lényegében korhű, egyben üzemképessé tett felújításának és korszerűsítésének szakmai irányítói a Közlekedési Múzeum,  a  MÁV Rt. szakemberei, valamint a MÁV Nosztalgia Kft  jármű szakértők voltak.

Az 1. osztályú fülke

Felújítás előtt