Könyvtár

Nyomtatóbarát változatKüldés e-mailbenPDF változat

A História Bizottság Dokumentációs Albizottságában merült fel egy olyan könyvtár-dokumentációs központ létesítésének terve, amely a magyar vasút múltjáról-jelenéről fellelhető, műszaki és történeti dokumentumok, könyvek, utasítások és egyéb személyes jellegű visszaemlékezések összegyűjtésével foglalkozna.

Az Albizottság a létesítendő könyvtár helyéül a Magyar Vasúttörténeti Parkot jelölte ki. A kb. 57 négyzetméter alapterületű könyvtárat a Park területén a hajdani olajraktár épületében, annak átépítésével és korszerűsítésével alakították ki 2002 végére. A könyvtár 2003 májusában nyílt meg.

A könyvtári állományt DrLib könyvtárkezelő szoftver segítségével dolgozták, dolgozzák fel. A szoftver a sok szempontú, címszó szerinti keresést biztosít. A videó és CD állomány szinte 100%-ban feldolgozott. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által nyújtott céltámogatás segítségével a korábban filmszalagon tárolt oktatófilmeket, OSzZsD és egyéb híradók anyagát VHS-re és CD-re írták át. A könyvtári anyag feldolgozása folyamatosan, a bevételezésekel párhuzamosan zajlik. A gyűjteményben találhatók folyóiratok (évfolyamok és szórt példányok), prospektusok, reklámanyagok stb. is. A könyvtár törzsállományát a több, mint félezres folyamatosan bővülő könyv- és 623 tételes videóanyag alkotja.   

Különgyűjtemények

 Diagyűjtemény

Több ezer fekete-fehér és színes diafelvétel MÁV magasépítményekről (állomási- és vonali építmények, szociális, egészségügyi, sport, gépészeti és egyéb épületek) 

Rába gyűjtemény

 2003 nyarán került a könyvtár állagába a győri Rába (Wilhelm Pieck Gépgyár)  gyár 1945 utáni vasúti gyártmányainak fotótára különböző méretű, döntően fekete-fehér, kisebbrészt szines pozitív kép és negatív formájában. 

Lányi Ernő gyűjtemény

 Lányi Ernő közművelődési értékű vasúttörténeti gyűjteménye 2005-2007 között került a könyvtár állagába több részletben. A gyűjtemény könyvtári része, továbbá a fotóalbumok 100%-ban feldolgozottak, az anyag többi részének feldolgozása jelenleg is zajlik. 

A Magyar Vasúttörténeti Park Könyvtárának nyitvatartási ideje:

- a Park nyitvatartási rendjéhez igazodóan, április 5. és november 2. között minden szerdán 10 és 16 óra között.

   FIGYELEM!

A Könyvtár csak előzetes bejelentkezéssel látogatható. Bejelentkezés és időpont egyeztetés a fejes.antal@vasuttortenetipark.hu e-mail címen.

 

Könyvtárhasználati szabályok

 A könyvtár állománya helyben olvasható, kölcsönzésre - 5 példányig - kizárólag a Magyar Vasúttörténeti Park munkatársai jogosultak! A könyvtár munkatársai a helyben olvasható dokumentumokról külön igény esetén térítés ellenében másolatot készítenek (fénymásolat vagy digitális, szkennelt másolat).Az 50 évesnél idősebb és/vagy rossz állapotú dokumentumok másolását állományvédelmi okokból a könyvtár munkatársai megtagadhatják! A könyvtár állagából készített digitális másolatok üzletszerű felhasználásához előzetes engedély szükséges. Az engedélyt a Magyar Vasúttörténeti Park Alapítvány Kuratóriumának elnöke adja ki. Bármilyen, hagyományos papíralapú vagy digitális publikálás esetén fel kell tüntetni a dokumentum tulajdonosaként a Magyar Vasúttörténetri Park Könyvtárát.