Museo Mundial Projekt: Az első női motorkocsi vezetők a magyar vasúton

Nyomtatóbarát változatKüldés e-mailbenPDF változat

A Magyar Vasúttörténeti Park más európai országok nagy múzeumai mellett (így Németország, Portugália és Csehország) Magyarországon másodmagával – a Budapesti Történeti Múzeummal – vesz részt a Museo Mundial „Globális tanulás az európai múzeumokban” keretprogramban. A Parknak a programon belül öt innovatív kiállítási eszközt kell meghatároznia és kiviteleznie, majd azokat bemutatni a látogatóknak egy éven keresztül. A program 2013 májusától 2016-ig tart és az Európai Unió által finanszírozott.  A pályázat alapvető célja, hogy az európai múzeumok minél szélesebb körben segítsenek látogatóikkal megismertetni a Milleniumi Fejlesztési Célokat (MDG)*.

A Magyar Vasúttörténeti Park Alapítvány és a MÁV Zrt. kooprodukciójával létrejött film az MDG célok közül a nemek közötti egyenlőség elősegítését, a nők oktatásának fejlesztését járja körül annak kapcsán, hogy az immár 160 éves magyar vasúton is szolgálatba álltak az első motorkocsivezető hölgyek.

 

*Az ENSZ tagállamok által 2000-ben elfogadott program, célkitűzései 2015-ig a következők (MDG):
•    A súlyos szegénység és az éhezés megszüntetése
•    A nemek közötti egyenlőség elősegítése, a nők oktatásának fejlesztése
•    A gyermekhalandóság visszaszorítása
•    Az anyák egészségének javítása
•    Küzdelem az AIDS, malária és más fertőző betegségek ellen
•    A környezettudatos fejlődés biztosítása
•    A globális partnerség fejlesztése a fenntartható fejlődés érdekében
A Magyar Vasúttörténeti Park olyan nem költséges kiállítási tárgyak létrehozását vállalta a 2014-2016 évi időszakban, melyek segítségével látogatóink figyelmét rá tudjuk irányítani a fenti célok elérésének fontosságára.