Magyar Vasút Baráti Kör Egyesület

Nyomtatóbarát változatKüldés e-mailbenPDF változat

Magyar Vasút Baráti Kör Egyesületet vasútbarát magánszemélyek és a vasútért tenni akaró jogi személyek hozták létre, mint önkéntes szervezetet, abból a célból, hogy összefogja a vasútbarátokat és közreműködjön a Magyar Vasúttörténeti Park Alapítvány céljainak megvalósításában.

Az Egyesület céljai:
· minél több a vasúttal kapcsolatos, a Magyar Köztársaság területén fellelhető múzeumi érték felkutatása, megmentése, felújítása és állagmegóvása.
· a lehető legtöbb a vasút iránt érdeklődő és ezen ágazat iránt tiszteletet mutató emberek megkeresése és összefogása.
· a vasút csodálatos világát megismertetni minden érdeklődővel, rendezvények és bemutatók keretében.
· kapcsolat teremtés és tartás más nemzetek hasonló tematikájú egyesületeivel.
Az Egyesület fő feladatai:
· elsődlegesen a Magyar Vasúttörténeti Park „A” fordító korongja körül kiállított vasúti járművek felújítása és állagmegóvása.
· másodlagosan a Magyar Vasúttörténeti Park területén fellelhető minden kiállított jármű felújítása és állagmegóvása.
· a Magyar Vasúttörténeti Park által szervezett rendezvények szervezésében és
lebonyolításában való részvétel.
· a Magyar Vasúttörténeti Parkba látogatók útbaigazítása, idegenvezetése és megismertetése a vasút világával.

Szponzorálás, támogatás:

Az Egyesület számára nélkülözhetetlen a külső szponzori segítség. A felajánlások mértékétől függően szponzorainknak különböző reklámfelületeket tudunk biztosítani a Magyar Vasúttörténeti Park területén. Egyesületünk elsősorban nem pénzbeli, hanem anyagi segítséget szeretne támogatóitól a felújítandó gépek munkálataihoz. Ezen területen a végleges döntés a Magyar Vasúttörténeti Park vezetőségének hatáskörébe tartozik.
Mivel Egyesületünk még „gyermekcipőben jár” nincs lehetőségünk pályázatokon való részvételre és támogatások megnyerésére, ezért fontos a külső segítségek felkutatása és a minél sikeresebb együtt működés.

Végszó:
 
Tudomásunk szerint kezdeményezésünk első - és sokáig egyedülálló volt - a nagyvasút hazai világában, viszont a környező országokban a hasonló szervezetek munkáját nagyon nagy sikerek koronázzák és ez a mi célkitűzésünk is.
 
Reményeink szerint sikerül ezen egyesületek nyomdokaiba lépnünk és leküzdenünk minden olyan akadályt, melyek céljaink útjába állnak. A Magyar Vasúttörténeti Park Baráti Kör Egyesület tagjai nagyon elszánt és törekvő emberek, akiknek segítségével elérhetővé válnak ezek az álmok.

... és még amit érdemes rólunk tudni:
 
Kis csapatunk olyan lelkes és elszánt vasútbarátokból áll, akik szabadidejüket arra tették, hogy a megmentsék a magyar vasúttörténelem egy részét. Ez a maroknyi önkéntes a Magyar Vasúttörténeti Park kicsiny állományát segíti munkájával. Feladatkörünk a nem üzemképes géppark gondozása, ápolása vagy szakzsargonunkkal mondva „glancolása” és rendezvényeken való idegenvezetés. Csapatunk egy jó hangulatú, barátságos segítőkész egyesületté forrott, ahol mindenki számíthat a másikra. Tagjaink közt megtalálható a társadalom minden részének képviselője és bár különböző emberek vagyunk, akik különböző helyekről érkeztünk, egy valamibe mégis hasonlítunk, hisz mindannyiunkat megcsapta a mozdony füstje, Moldova György szavaival élve.
Kis egyesületünk, bár rövid történelemmel rendelkezik, meglepően nagy kedveltségnek és tiszteletnek örvend a parkban, aminek nagyon örülünk, mert ez mutatja, hogy munkánk elismerésre talált a park dolgozói közt. De nem szabad elfelejteni azt sem, hogy ezt kemény munkával harcoltuk ki magunknak. Nem szabad elfelejteni a park vezetőségét, akik lehetővé tették együttműködésükkel a munkánkat. Ezennel is szeretnénk megköszönni a Park vezetőségének támogatását és reméljük, hogy együttműködésünk továbbra is oly gyümölcsöző lesz, mint az eddigiekben.

http://www.mavabake.hu