XIV. Gőzmozdony Grand Prix

Nyomtatóbarát változatKüldés e-mailbenPDF változat

 

XIV. Gőzmozdony Grand Prix a Vasúttörténeti Parkban

 2014. szeptember 20. (szombat)

 

A vasúti közlekedés legendás feltalálójára emlékezve kerül megrendezésre 2014. szeptember 20-án a magyarországi gőzmozdonyverseny.

A magyar mozdonyvezetők legjobbjai mellett Ausztria és Finnország legnagyobb rutinnal rendelkező gőzmozdonyvezetői mérkőznek meg. A mozdonyverseny során különböző versenyszámokban mérik össze gyorsaságukat és ügyességüket. A mozdonyok erőpróbája mellett a közönség szavazatai alapján megválasztják a nap „Mozdony-szépét”. 

A magyar masiniszták a 109.109-es és a Truman mozdonyokat meglovagolva készülnek címük megvédésére.

A verseny során nemcsak gyorsaságukat, de ügyességüket is összemérik a „vasparipák” és „lovasaik” az angol posta, a sörmenet, a tűzoltás – kisasszonyok kiszabadítása, a szikra a szemben, az indián és a sprint versenyszámokban. 

Az ügyességi próbák egyik leglátványosabb attrakciója a „sörmenet”, amikor a gőzmozdonyt olyan finoman kell „vezetni”, hogy a csatlórúdjára helyezett sörösdoboz le ne essen. Nem könnyű feladat olyan precízen szabályozni a gőzbeömlést, hogy a jármű a legkisebb rángás nélkül tudja megtenni a megszabott mintegy száz méteres távot.

Ez a korántsem hétköznapi rendezvény hatalmas szórakozást ígér mindenkinek. 

Nyitva tartás: 9:00-től 18:00 óráig

További információ: www.vasuttortenetipark.hu

 

PARTNEREINK AJÁNLATAI:

    

2014. SZEPTEMBER 28. - 125 éves a Budapest- Lajosmizse vasútvonal

2014-ben ünnepli 125. születésnapját az 1889-ben átadott Budapest – Lajosmizse vasútvonal. A jubileum alkalmából nosztalgia különvonatot indít a MÁV Nosztalgia Kft és a Dr. Széky Endre Pestszentimre Történeti Társaság.

A 424-es gőzmozdony vontatta, nosztalgia kocsikból álló különvonat Budapest-Nyugati pályaudvari indulást követően a vasútvonal minden fontos állomásán megáll. A megállóhelyeken a települések ünnepséggel köszöntik a különvonatot.

További részletes információ: www.mavnosztalgia.hu