XXXI. Nemzetközi Ásványbörze és Ékszerkiállítás

Nyomtatóbarát változatKüldés e-mailbenPDF változat

Esemény dátuma: 

2016.08.26. 09:00 - 2016.08.28. 18:00

 

        Az ásványgyűjtés az emberiség történetének legelső pillanatáig visz minket vissza. A vadászó-halászó, gyűjtögető ősember hamar rájött, hogy az ásványok kőzetek segítségével az életét könnyebbé teheti. Az apró kristályos kvarcfélék a tűzkövek a tűzgyújtásnál segítettek, az vulkáni üveg az obszidián pompás vágó, kaparó és szúrószerszámnak bizonyult. Az ásványok, kőzetek és kövületek gyűjtése végig kíséri az emberiség történetét az utolsó néhány évezredben pedig néhány ritka és különlegesen szép példány új kategóriát hozott létre, a drágakövekét. Ez utóbbi megszerzéséhez rengeteg izzadság, könny és vér tapadt.

     Az ásványbörze az ásványgyűjtők életében hab a tortán, hiszen egy gyűjtési időszakban megszerzett kincsek seregszemléje, ahol a felesleges darabokat el lehet cserélni vagy adni.
     40 évvel ezelőtt, az első magyarországi börzéken 30-35 asztalon főleg hazai ásványok szerepeltek a repertoárban a mai börzén viszont tanácstalanul áll a vendég, mert a világ minden részéről összehordott kincsek között bolyonghat.  A ritka ásványok, kőzetek a kövületek, mint akár a dinoszaurusz fosszília mellett ékszerek, drágakövek, szakkönyvek, szakmai felszerelések hatalmas választéka okoz nehézséget a döntésben. A hölgyek örömére rengeteg ásványból, ékkőből készült dísztárgy és ékszer is várja a látogatókat. 
      A legnagyobb magyar múzeumok: a Magyar Természettudományi Múzeum, az ELTE Ásványmúzeuma és a Miskolci Herman Ottó Múzeum szokás szerint bemutatják új szerzeményeiket. Ritka és értékes gránátkollekcióját Gál László soproni gyűjtő állítja ki.
     Az idén is gyerekek felnőttek szórakozhatnak az interaktív játékokkal, mint a kincsmosás, kőkaszinó, kincses szikla, gyermek kőszobrászat, amely játszva segít ismerkedni az ásványokkal.
 
 
 
 
Belépőjegy árak augusztus 26-28-ig:

Felnőtt: 1600 Ft /fő

gyermek: 900 Ft /fő

Nyugdíjas: 900 Ft /fő

Családi: 3700 Ft/család (2 felnőtt + 2 gyermek)

 

Belépőjegy: