XXIX. Nemzetközi Ásványbörze és Ékszerkiállítás

Nyomtatóbarát változatKüldés e-mailbenPDF változat

Esemény dátuma: 

2014.08.29. 09:00 - 2014.08.31. 18:00

A tavalyi évben Közép-Kelet Európa legnagyobb ásványbörzéje lett a bányász napi hagyományokhoz kötődő börze a Vasúttörténeti Parkban, amely idén immár 29. alkalommal kerül megrendezésre.

2013-ban összesen 10.399 látogató volt kíváncsi a 3 nap alatt a világ 14 országából összesereglett, közel másfél száz kiállítóra.

A szervező Kőország Kft. hitvallása, hogy az 1946-ban az általános- és középiskolákban beszüntetett ásványtan oktatás miatt keletkező űrt, némileg pótolni tudják az ásványtani ismeretek terjesztése terén ezek a rendezvények. Ezért az idén is nagy hangsúlyt kap az ásványokkal való barátkozás játékos formában. Lesz kincsmosás, kőkaszinó, sőt, az idei évben egy újdonsággal is találkozhatnak a látogatók, a kincses sziklával, amelynek mogorva szelleme néha-néha ad valamicskét a hegy gyomrának kincseiből.

Újdonság még, hogy az idei évben, - a tavalyi sikerre alapozva - az idén minden helyszínen vásárolt felnőttjegyhez jár egy darab zseton, amivel a Kőkaszinó szerencsekerekének megpörgetésével, akár gyémántot is lehet nyerni. A családi jegyhez két darab kőkaszinó zseton jár. Megszokott már, hogy a magyar múzeumok, köztük a budapesti Természettudományi Múzeum, az ELTE ásványmúzeuma és a miskolci Hermann Ottó múzeum is, egy-egy vitrinben állítja ki az eltelt egy év alatt beszerzett újdonságait.

Ezen kívül Tóth László több nemzetközi díjat is nyert ásványfotós milliméteres méretű mikroásványairól készült több négyzetméteres fotóit csodálhatjuk meg az országban először. Nincs vége a sornak, mert az idén először a magyar barlangászok egy mászó falat is építenek, amit természetesen szakmai segítséggel bármely vállalkozó kedvű gyerek felnőtt kipróbálhat. A barlangászok ezen kívül egy csodálatos képes albummal is jelentkeznek, amelynek premierjén a Vasúttörténeti Parkban három napon keresztül a szerzők dedikálják is a könyvet.

Az idén tovább bővül az egzotikus helyről érkező kiállítók tábora, például Japánból, Madagaszkárról Kínából, és Afganisztánból, természetesen a hagyományos, megszokott kiállítók mellett, több mint 15 országból.

A kiállítás mindhárom napon 9-18 óráig van nyitva. A látogatók természetesen a belépőjeggyel a Vasúttörténeti Park csodálatos mozdony és vasúti kocsi gyűjteményét is megcsodálhatják. A rendező Kőország Kft. facebook oldalán a legügyesebbek játékkal ingyenes belépőjegyeket is nyerhetnek.

Belépőjegy: