Museo Mundial Projekt

Esemény dátuma: 

2013.12.01. 19:00 - 2016.03.31. 19:00

Museo Mundial Projekt

„Globális tanulás európai múzeumokban” keretprogram 

A Museo Mundial program Európa négy országában, Németországban, Csehországban, Portugáliában és Magyarországon megvalósuló figyelemfelkeltő projekt melyet az Európai Unió finanszíroz. 

A 36 hónapos időtartamot felölelő program általános célkitűzése: hozzájárulni az ENSZ 186 tagállama által létrehozott Millenniumi Fejlesztési Célok elterjesztéséhez és megvalósításához és a múzeumi kiállítási anyagokba környezetvédelmi, valamint az egész világot érintő kérdések beépítése.

A Magyar Vasúttörténeti Park a keretprogram alatt 5 innovatív kiállítási eszközt készített el és mutat be látogatóinak több mint 1 éven keresztül.

Az ENSZ tagállamok által 2000-ben elfogadott program, célkitűzései 2015-ig a következők (MDG):

Millenniumi Fejlesztési Célok:

•    A súlyos szegénység és az éhezés megszüntetése
•    A nemek közötti egyenlőség elősegítése, a nők oktatásának fejlesztése
•    A gyermekhalandóság visszaszorítása 
•    Az anyák egészségének javítása
•    Küzdelem az AIDS, malária és más fertőző betegségek ellen
•    A környezettudatos fejlődés biztosítása
•    A globális partnerség fejlesztése a fenntartható fejlődés érdekében

A Magyar Vasúttörténeti Park olyan nem költséges kiállítási tárgyak létrehozását vállalta a 2014-2016 évi időszakban, melyek segítségével látogatóink figyelmét rá tudjuk irányítani a fenti célok elérésének fontosságára. 

A Vasúttörténeti Park öt állomása: 

I. installáció: Vectron mozdony

 (Fotó: Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány: Fehér Bertalan)

Mindannyiunk közös célja a klímaváltozás okozta kedvezőtlen hatások visszafordítása. A vasút, már eddig is a legkevésbé szennyező áru- és személyszállítási eszköz volt, de a maga eszközeivel tovább küzdhet a károsanyag kibocsátás csökkentéséért. A MÁV által a közelmúltban beszerzett Siemens Vectron mozdonyok minimális szennyező anyagot juttatnak a légkörbe, ráadásul 98 %-ban újrahasznosítható anyagokból készül. Tekintse meg az Orient csarnokban elhelyezett kiállítási tablónkat.

  

II. installáció: Női mozdonyvezetők

 

Női mozdonyvezető. Furcsán hangzik? Ha megtekinti a főépület aulájában elhelyezett kivetítőn futó kisfilmünket, ön is azok közé fog tartozni, akik semmi furcsát nem találnak abban, hogy egy „férfi” szakmában, ma már a nők is épp úgy megállják a helyüket, mint az élet más területein. A női egyenjogúság végre nem csak üres célkitűzés a magyarországi vasút történetében. De vajon a világ más pontjain is érvényesül ez a szemlélet a nők jogaiban? A kisfilmet a főépület aulájában elhelyezett televízión nézheti meg. 

 

III. installáció: Tanulás


Az oktatás: beruházás a jövőbe. Kiállítási tablónkon látványos ábrákkal és grafikonokkal azt demonstráljuk, hogy a tanulás minden ember elidegeníthetetlen joga és minden társadalom gazdasági fejlődésének alapja. Bemutatunk néhány híres feltalálót, akiknek fiatal korukban nem adatott meg a lehetőség, hogy iskolába járva képezzék tehetségüket, manapság mégis mindenki tisztelettel beszél róluk és korszakalkotó találmányaikról. Ők legyőzték a nehézségeket.

De vajon segítség nélkül minden tehetséges fiatal képes erre? A témát bemutató tablónkat megtekintheti az Orient csarnokban.

 

IV. installáció: Levegő

 Üvegházhatás, széndioxid kibocsátás, savas esők, globális felmelegedés. Fogalmak, melyeket naponta hallunk. De vajon mit tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük a világ szegényebb országait fokozattan sújtó aszályokat, árvizeket, pusztító erejű tornádókat? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a körfűtőházban elhelyezett kiállítási tablónk és az ahhoz kapcsolódó falra szerelt interaktív doboz.

  

V. installáció: Vasúttal, vagy nélküle?

 Vasúttal vagy nélküle? Ezt az alapvető kérdést járja körül a Főépület aulájában elhelyezett interaktív információs pulton megtekinthető bemutatónk. Természetesnek vesszük, hogy a vasút létezik, árut szállít, utasokat fuvaroz és behálózza modern országainkat. De mi történik, ha pl. Mozambikban egy polgárháború évtizedekre tönkreteszi a vasúti közlekedést? A fejlődő országok felzárkóztatása mindannyiunk közös érdeke. A fejlett országok összefogása újra bekapcsolja Mozambikot a világgazdaság vérkeringésébe. 

 

 (Fotó: Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány: Fehér Bertalan)

 A Museo Mundial projectről részletesebben tájékozódhat az alábbi link segítségével:

http://www.museomundial.org/en/media.html

 

A projektben részt vevő partnereink: