Disznótoros Kolbászfesztivál 2016

Esemény dátuma: 

2016.10.21. 13:00 - 2016.10.23. 20:00

DISZNÓTOROS KOLBÁSZFESZTIVÁL BUDAPESTEN!

2016. október 21-23-ig kerül megrendezésre a budapesti Kolbászfesztivál a Magyar Vasúttörténeti Parkban az Oldtimershow Kft szervezésében. Családi programok, folklór műsorok, disznóvágás bemutatók és óriási kolbászvásár várja a látogatókat. A 10 hektáros fesztiválterületen egész nap neves fellépők szórakoztatják a közönséget a 3 színpadon.

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre Magyarország legdinamikusabban fejlődő gasztro-fesztiválja, a budapesti Disznótoros Kolbászfesztivál. Ahogy az egyik disznóvágás előtti köszöntőben mondta a Főváros Alpolgármester Asszonya: „a Disznótoros Kolbászfesztivál a vidéket hozza el Budapestre”. Aki október vége felé kilátogat a Vasúttörténeti Parkba, az valódi hagyományőrzést láthat, igazi díszletekkel, falusi hangulattal, vidéki ízekkel. A budapesti kolbászfesztivál jelszavai: „gasztronómia, hagyományőrzés, folklór

A nagy parkolók felől, a 3-as bejáraton át belépők elsőnek a 140 éves Csabai Tájházzal találkozhatnak, ahol az igazi Csabai Kolbászt is meg lehet kóstolni. A tájház régiségekkel van berendezve, ahol a hagyományőrzők mutatják be a korabeli használati tárgyakat. A tájház mellett az állatkarámokban a kacsától a szamárig mindenféle háziállattal találkozhatnak élőben a budapesti gyerekek. Ha már kolbászfesztiválról van szó, nem maradhat el a malac sem! Az állatsimogatóban lesz abból is bőven. Az állatkarámokkal szemben található a régi mezőgazdasági eszközök kiállítása, ahol a kukoricamorzsolást vagy a tökpucolást is kipróbálhatják a látogatók. Magunk is meglepődtünk ennek az interaktív programnak a népszerűségén. A tavalyi Disznótoros Kolbászfesztiválon több tonna kukorica lett lemorzsolva, ledarálva és a karámokban lévő állatokkal megetetve. A karámokkal szemben a veterán traktorok és a stabil motorok kiállítása látható. A 100 évnél is idősebb masinákat folyamatosan indítgatják a régi szakik. Amelyik traktornak a gazdája megengedi, annak még az ülésébe is fel lehet ülni. A pöfögő traktorok és stabil motorok mellett van itt 120 éves működő cséplőgép is, melyet a nagyhangú „hazaáruló” MEZ veterán traktor fog meghajtani. Előbbi konfiguráció nem csak kiállítási tárgy, hanem a disznóvágás bemutató fontos kelléke. Az aratók a búzakévéket a cséplőgépbe felül adagolják, az alul kipotyogó szalmán pedig a böllérek perzselik majd a malacot. A perzselést ősrégi kézzel tekerős, parazsas fűtésű perzselővel mutatják be a böllérek. A megperzselt malacot helyben feldarabolják és feldolgozzák hagyományőrző eszközökkel, hagyományőrző ruházatban. A pesti népek élőben láthatják a fesztiválon a malac feldolgozásának minden fázisát, a kolbásztöltéstől a zsír kisütésig. 100% hagyományőrzés, ez a rendező szlogenje! Disznóvágás bemutató nem csak a Víztorony Parkban, hanem a nagy parkban felállított Disznótoros Sátorban is lesz, Disznótoros Mulatsággal kísérve. A kivéreztetett malacokat 1964-es oldtimer Warszawa pickup kisteherautó fogja a bemutató helyszínekre behozni. A disznóvágás és feldolgozás bemutatók mindhárom rendezvénynapon, mindkét bemutatóhelyen láthatóak lesznek. A Víztorony Parknál maradva, a területen számos díjmentesen igénybe vehető elfoglaltság várja a gyerekeket: népi játszótér, légvár, légcsúszda, állatsimogatók, kovácsműhely, arcfestés, zenés gyerekszínpad, íjászat oktatás és jurta, ahol honfoglaláskori ruhákba lehet beöltözni és ki lehet próbálni a honfoglaló magyarok fegyvereit. Nem csak gyerekeknek! A Víztorony Parkban felállított szabadtéri színpadon a folklór lesz a főszereplő: néptánc, népzene, citerások, stb…

A Víztorony Park másik, 2-es bejáratánál a Fesztiválbusszal érkező vendégek juthatnak be a rendezvény területére. Az alacsonypadlós Fesztiválbuszok a rendezvény teljes nyitvatartása alatt folyamatosan szállítják a látogatókat a Nyugati-Pályaudvar (Váci úti BKK megálló) és a Vasúttörténeti Park között. A menetidő 10 perc. A fesztiválbusz használata a látogatóknak ingyenes! Ehetnek, ihatnak, mulathatnak nyugodtan, a Fesztiválbusz az utolsó vendégeket is vissza fogja szállítani a Nyugatiba. (A 2015-ös rendezvényen ennek a szolgáltatásnak az igényét alábecsültük, úgyhogy ettől az évtől 3 fesztiválbusz fog közlekedni a sorbanállás megszüntetése érdekében.) A fesztiválon a parkolás és a WC használat is díjmentes. Az autók és a buszok elhelyezésére díjmentes parkoló áll rendelkezésre. A parkolókban biztonsági őrök irányítják a forgalmat és rendőr járőrök is segítenek a biztonság vigyázásában. Ha az autóval érkező látogatók nem tudják visszautasítani az invitálást egy italra, akkor nekik az SOS Sofőrszolgálat fog segíteni hazavezetni az autójukat. Természetesen Taxi droszt is lesz a rendezvényen, a CITY TAXI jóvoltából.

A 2-es bejáraton belépő látogatók egyből a Vékonykolbász utcában találják magukat, ahol a boltban nem kapható háztáji kolbászokból vásárolhatnak. A Víztorony Park közepén van az átjáró a nagy park felé. Az 1-es bejáraton (főbejárat) a Vasúttörténeti Parkba jutók balra haladva a Gasztro utca és az utána következő Vastagkolbász utca felé vehetik az irányt vagy egyenesen haladhatnak a Kézműves utca felé. Előbbi útvonal folytatása a Disznótoros utca, utóbbi irányban tovább haladva a Vásártérre lehet jutni. Ezeken a helyeken népművészeti kerámiák, szőttesek, stb… kínálják magukat, valamint mindenféle háztáji ételt lehet kóstolgatni és vásárolni, a cigánkától a disznósajtig.

A budapesti Disznótoros Kolbászfesztiválon az országban egyedülálló a kolbászválaszték! Több mint 200 féle kolbászból lehet majd válogatni. A pulykakolbásztól a Csabai Csípősig minden lesz! A disznótoros ételeken kívül házi sajtok, lekvár, méz, fűszerek, kürtős kalács és mindenféle kézműves ételféleség megtalálható lesz a budapesti Disznótoros Kolbászfesztiválon. Csupa háztáji, boltban nem kapható étel! Az ételeken kívül az italkedvelők sem panaszkodhatnak majd, ugyanis a budapesti kolbászfesztiválon rengeteg fajta minőségi borral, kézműves sörrel és míves pálinkával találkozhatnak. A vendégek disznótoros sült ételekkel való kiszolgálásáról az ország legjobb kitelepülő vendéglátósai fognak gondoskodni. A sültkolbász minősége kiemelt prioritást élvez! Ha már tele a has és megitták a vendégek a szúrópálinkát is, akkor irány a Disznótoros Sátor vagy az Orient csarnok! A sátorban mulatós zenekarok csinálják a jó kedvet, a 3.000nm-es fűtött csarnokban pedig nosztalgia zenekarok, folklór együttesek, operett, humoristák és nyereményjátékok színesítik a programkínálatot. Hatalmas zenei kínálattal várjuk a látogatókat! 3 színpadon 45 zenei és folklór program lesz látható a 3 nap alatt! A zenei programok struktúrája a következő lesz: pénteken Fásy Mulató sok kedvelt fellépővel, pl. Nótár Mary, kis Grofó, Zoltán Erika, Apostol, stb… A pénteki napon főleg a nyugdíjasok kedvében szeretnénk járni, ugyanis pénteken 50%-os kedvezménnyel vásárolható meg a belépőjegy. A pénteki félárú jegy a Kolbászvásár jegyében azoknak szól akiket leginkább a „háztáji” termékek vásárlása érdekli. Szombaton fesztiválhangulatot csinálunk! Az Orient csarnokban fellép a legnagyobb mulattató „3+2” zenekar és a rock Harley-Davidsonja a Karthago. Vasárnap a nosztalgia jegyében állítottuk össze a zenei programot: Soltész Rezső, Dolly Roll, Varga Miklós, stb… „Retro Táncdal Est

A méltányos belépőjegy áráért a látogatók nem csak a gasztronómiai és a zenei programokat kapják, hanem a Vasúttörténeti Park (Európa legnagyobb vasúti múzeuma) látványosságait is. A budapesti kolbászfesztivál ideje alatt a park összes interaktív programja üzemelni fog: mozdonyfordító korong, hajtány, lóvasút, kerti vasút és lehet igazi működő dízelmozdony-t is látni. Ezen kívül gőzmozdony és vasúti kocsi kiállítás, vasútmodell és terepasztal kiállítás várja a látogatókat. A rendező Oldtimer Show Kft. egy mini oldtimer autó és motor kiállítással is kedveskedik a közönségnek, sőt a 120 éves VIP tikfa kocsiba is fel lehet menni az idegenvezető irányításával.

A belépőjegyet elővételben továbbra is meg lehet vásárolni az ország területén bárhol az ismert jegyirodákban, vagy interneten keresztül (elővételben kedvezményesen!) itt: www.ticketportal.hu

A rendezvény helyszínén a belépőjegyek nem csak készpénzzel vásárolhatók meg, hanem bármilyen bankkártyával, mindhárom fajta SZÉP Kártyával, OTP Cafeteria, Erzsébet és Sodexo Utalványokkal is.

Ajándékok: A pénteki nyitónapra a „Kolbászvásár” jegyében 50%-os egységáras belépőjeggyel lehet majd belépni. Mindhárom napon az első ezer gyerek látogató ajándék csokoládét kap a jegypénztáraknál. Ugyancsak mindhárom napon az első ezer felnőtt látogató ajándék borkóstolást kap, melyet a Vastagkolbász utca elején lévő „Sápi gyümölcsbor” standján lehet beváltani. Érdemes tehát már a reggel 9:00 órai nyitás környékén érkezni a Vasúttörténeti Parkba!

 

A fesztivál nyitva tartása:

pénteken 13:00-22:00-ig,

szombaton 09:00-22:00-ig,

vasárnap 09:20:00-ig.

Igény esetén a Disznótoros Sátorban és az Orient csarnokban hosszabbítás! J

Ne feledjék, a „Fesztiválbusz” díjmentesen igénybe vehető minden látogató részére, a fesztivál teljes nyitvatartása alatt. A három Fesztiválbusz folyamatosan fog járni a Nyugati-Pályaudvar és a Vasúttörténeti Park között oda-vissza. (A busz csak a fesztivállátogatók részére vehető igénybe. A busz a két megálló között sehol nem áll meg!)

A budapesti kolbászfesztiválról folyamatosan frissülő információk itt: www.kolbaszfeszt.hu   

www.facebook.com / Disznótoros Kolbászfesztivál

 * * *

 2016.október 21-én, 22-én és 23-án a Vasúttörténeti Park teljes területe bérbe van adva az Oldtimer Show Kft.által szervezett, Disznótoros Kolbászfesztivál elnevezésű programsorozatra, ezért ezen a hétvégén a Vasúttörténeti Park nem muzeális kiállítóhelyként működik, emiatt a muzeális intézményekre vonatkozó jogszabályban meghatározott belépőjegy kedvezmények ezen a hétvégén nem érvényesek!

 

Megértésüket köszönjük!

Belépőjegy: