II. Pályavasúti Szakmai Nap és VI. "Aranycsákány" krampácsverseny

Nyomtatóbarát változatKüldés e-mailbenPDF változat

Pete Gábor:

II. Pályavasúti Szakmai Nap és VI. Aranycsákány Krampácsverseny a Füstiben

(A közeljövőben a Vezetékek Világában megjelenő cikk rövidített, szerkesztett változata)

 

2015-ben immár másodszor került megrendezésre a Vasúttörténeti Parkban a Pályavasúti Szakmai Nap, amelyen a hagyományos, immár hatodik krampácsverseny mellett szakmai előadásokon ezúttal a vasúti távközlés fejlődését ismerhették megv a Park látogatói a kezdetektől napjainkig.


A helyszíni kiállítások, az ott elhangzó ismeretterjesztő előadások, szakmai bemutatók a vasúti távbeszélő berendezések és rendszerek fejlődését, a vasúti rádiózást az analóg rendszerektől a GSM-R technológiáig egyaránt felöleltékm illetve bemutatásra került az is, hogy miként fejlődött a vasúti környezetben a hagyományos távíró az internetes technológiáig, a hangos és vizuális utastájékoztatás, továbbá az ezek működtetéséhez elengedhetetlen fém- és fényvezetőjű kábelhálózat – azaz a távközlési alaphálózat.

A cikk folytatásának és az eseményen készült képgalériák megtekintéséhez kattintson az alábbi képre!


A Vasúttörténeti Park körfűtőházában, az Orient csarnokban a park vezetője dr. Márkus Imre úr köszöntötte a megjelenteket, majd Vólentné Sárvári Piroska főigazgató asszony nyitotta meg a rendezvényt. Pete Gábor távközlési osztályvezető részletes programismertetője után kezdődtek az Orient csarnokban az előadások és a szakmai bemutatók.


Elsőként a vasúti rádiózást ismerhettük meg, ahol a hőskortól napjainkig alkalmazott analóg rádiós technikákról és berendezésekről Kókai Péter fejlesztőmérnök adott alapos tájékoztatást, mintegy felvezetve az előadás másik felét, ahol Tiszavölgyi Zsolt fejlesztőmérnök ismertette a hazánkban már kiépítés alatt álló GSM-R rendszert.


A krampácsverseny után a délutáni program egy rendhagyó előadással folytatódott. Balázs Ferenc és Kővári István távközlési szakértők egy párbeszédbe, baráti beszélgetésbe szőtték bele „A távírótól az IP technológiáig” című előadásuk fonalát, amely szórakoztató módon adott át alapos ismereteket a közönség számára.


A délutáni program második előadásában Harsányi Gábor területi távközlési szakértő a kezdetektől 1935-ig és Klagyivik László nyugalmazott szakértő pedig 1935-től a ma alkalmazott készülékekig mutatták be a telefónia fejlődését.


A szakmai nap utolsó vetítéses előadásában  Pete Gábor távközlési osztályvezető mutatta be a vasúti vizuális utastájékoztatás fejlődésének lépéseit a kihelyezett tábláktól, a pergőlapos, majd flip-dot mátrixos Visinform univerzális kijelző megoldásokon át a folyadékkristályos (LCD), majd a TFT LCD kijelzők alkalmazásáig, egészen a közeljövőben megvalósítandó tervezett intermodális rendszerekig, ahol a vasút mellett a távolsági busz és a hajóközlekedés is megjelenik.


Az egész napos bemutatónak része volt Sáfár József – közel hetven éves ipartörténeti kutató és magángyűjtő – által bemutatott „Tárgyak és emlékek a magyarországi vezetékes távközlés történetéből” című kamara kiállítás, amely főleg a XIX. század végétől a XX. századi közepéig a vasúti pályák mellett létesített, ma már mind kevésbé ismert, légvezetékes távíró és telefonvonalakkal kapcsolatosan tájékoztatott. A kiállított anyag három mobil tárolóban mutatta be a szakmai múltat.


A nap főhősei a krampácsverseny résztvevői voltak, akik a nagy hőség ellenére is sikerrel vették az akadályokat. A krampácsversenyen ezúttal – hosszas, éveken keresztül már dobogós helyezései megkoronázásaként – a GYSEV csapata, a Kanárik hódította el az első helyezettet megillető aranycsákányt.

 

Fotó: Fejes Antal/Magyar Vasúttörténeti Park

 

Fotók: Koppány Tamás, Lantos László, Pete Gábor, Tóth Ányos